Zwerfkattenbeleid

De gemeente Merchtem heeft sinds midden 2018 een diervriendelijk zwerfkattenbeleid om de leefomstandigheden van de zwerfkatten te verbeteren en de overlast die ze veroorzaken te verminderen. Het diervriendelijke zwerfkattenbeleid werkt volgens het systeem van vangen, steriliseren en terugplaatsen. Dankzij deze aanpak werden al zo’n 300 zwerfkatten op Merchtems grondgebied gecastreerd en gesteriliseerd.

Mede dankzij deze inspanningen heeft Merchtem sinds 2021 het label “diervriendelijke gemeente” van de provincie Vlaams-Brabant.

Zwerfkat gezien?

 1. Heb je een zwerfkat gezien op Merchtems grondgebied? Meld deze dan bij de dienst Uitvoering (gemeenteloods) op loods@merchtem.be of via 052 37 39 15 met de volgende informatie:
  • Straat en plaats waar de kat werd gezien;
  • Je naam en het telefoonnummer waarop we je kunnen bereiken tijdens de kantooruren;
  • Over hoeveel katten gaat het?
  • Gaat het om kittens, een moederkat met kittens of een zwangere kat?
 2. Een medewerker van de loods schat de hoogdringendheid van jouw melding in en neemt contact met je op voor het plaatsen van een vangkooi.
 3. De vangkooi wordt minstens één maal per 12 uur gecontroleerd door de melder of door een ambtenaar.
 4. Nadat de kat is gevangen, gaat deze naar de dierenarts voor sterilisatie. Tijdens de narcose wordt bovendien een oorknip aangebracht om de kat in de toekomst gemakkelijk als reeds gesteriliseerd te kunnen herkennen.
 5. 24 uur na de operatie wordt de wilde zwerfkat terug uitgezet op de plaats waar deze werd gevangen. De zwerfkat uitzetten op een andere plaats heeft weinig zin. De kat zal namelijk terugkeren naar zijn/haar eigen territorium. Als de kat toch wegblijft, zal het vrijgekomen territorium snel ingenomen worden door een andere kat.
 6. Socialiseerbare kittens of volwassen katten worden opgevangen door Poezenbos vzw en later volledig wettelijk in orde ter adoptie aangeboden.

Wil je helpen?

 • Zwerfkatten hebben geen makkelijk leven. Hun leven aangenamer maken en overlast beperken, kan door ze eten en een schuilplaats te geven. Voor meer informatie kan je contact opnemen met de gemeenteloods: loods@merchtem.be of 052 37 39 15.
 • Poezenbos vzw is steeds op zoek naar opvanggezinnen. Meer informatie vind je hier.

Wetgeving

Sinds 1 september 2014 moeten alle katten en kittens gecastreerd of gesteriliseerd worden vóór de verkoop of de adoptie, ook als ze gratis worden weggegeven!

Sinds 1 november 2017 moeten alle kittens geïdentificeerd (gechipt) zijn en geregistreerd worden in de databank CatID vóór ze 12 weken oud zijn. Alle katten die van eigenaar veranderen, moeten gechipt en geregistreerd worden, dus ook katten en kittens die gratis weggegeven worden.

Let op: het verhandelen (verkopen of gratis weggeven) van kittens en katten is bij wet verboden, tenzij je een erkend kweker bent!

Naar top