Woon- en Energieloket

Woonwinkel West-Brabant

Iedereen heeft recht op menswaardig wonen. Dat betekent een aangepaste en energiezuinige woning van goede kwaliteit voor iedereen. We streven naar woonzekerheid in een aangename omgeving en tegen een betaalbare prijs.

Deze missie wordt door Vlaanderen naar voor geschoven en wordt onderschreven door de provincie Vlaams-Brabant en de deelnemende gemeenten.

Merchtem werkt samen met 3Wplus en de gemeenten Asse, Dilbeek, Opwijk om een beter woonbeleid uit te bouwen met een volwaardige woondienst. Woonwinkel West-Brabant is het resultaat van deze intergemeentelijke samenwerking.

Hierdoor kan de problematiek van de huisvesting gezamenlijk aangepakt worden. Dat gaat van het ontwikkelen van een visie op wonen, het organiseren van het lokaal woonoverleg en het verbeteren van de woningkwaliteit & de woonomgeving tot het uitbouwen van een klantgerichte dienstverlening.

Woon- en Energieloket

In elke gemeente is er een Woon- en Energieloket waar je terecht kan voor informatie, advies en begeleiding over wonen en energie.

  • Premies en financiële voordelen

Wil je je woning verbeteren, aanpassen of renoveren? Is je badkamer, toilet, elektriciteitsinstallatie of dak verouderd of kan je huis echt nieuwe ramen of een extra laag isolatie gebruiken? Wij geven graag uitleg over alle mogelijke premies die je hiervoor kan krijgen.

  • Mijn VerbouwLening

Denk je eraan om je woning te renoveren maar vrees je dat de investering te zwaar is? Dan kom je misschien in aanmerking voor Mijn VerbouwLening.

  • Woonkwaliteit

Heb je vragen over de woonkwaliteit van de woning die je huurt? Voldoet je huurwoning aan de technische vereisten of comforteisen? Wil je technisch advies bij je renovatieplannen? Wij helpen graag verder.

  • Problemen rond huren en verhuren

Heb je vragen over de huurwetgeving of de kwaliteit van je woning, heb je als huurder of verhuurder bemiddeling nodig, … ? Neem dan zeker contact op met het woon- en energieloket. We staan je graag bij met raad en daad.

  • Sociaal wonen

Zoek je een huurwoning en heb je een beperkt inkomen? Schrijf je dan in op de wachtlijst van de Woonmaatschappij. De woonconsulente kan je begeleiden om de nodige documenten in te vullen en op te sturen.

  • Leegstand en verwaarlozing

Het woonloket is aanspreekpunt voor alle vragen rond leegstaande en verwaarloosde woningen.

  • Vergelijk en vind het energiecontract dat bij je past

Met de V-test® van de VREG kan je snel en eenvoudig contracten voor de levering van elektriciteit en/of aardgas vergelijken. 

Energiehuis 3Wplus

Wil je een lagere energiefactuur én meer wooncomfort maar weet je niet goed hoe dit te bereiken, klop dan gerust aan bij het Energiehuis 3Wplus, het adviespunt voor energiezuinig wonen en renoveren in Halle-Vilvoorde. Hieronder een overzicht van het ruime aanbod in jouw gemeente:

Naar top