Toelating vuurwerk afschieten

 Het college van burgemeester en schepenen van Merchtem geeft geen toelating om vuurwerk af te steken tijdens de eindejaarsperiode. 

Het afschieten van vuurwerk kan, afhankelijk van de situatie, hinderlijk of gevaarlijk zijn voor de luchtvaart, de openbare orde, veiligheid op de grond enzovoort.

Om vuurwerk af te schieten moet je toestemming vragen zowel aan de burgemeester als aan het directoraat-generaal Luchtvaart.

Op basis van de vliegverkeersregels kan het directoraat-generaal Luchtvaart deze activiteit onder bepaalde voorwaarden toelaten of weigeren omwille van de luchtvaartveiligheid.

  • Je kan jouw aanvraag indienen via het aanvraagformulier van het Directoraat-Generaal Luchtvaart. Jouw aanvraag dient minstens 20 werkdagen voor het vuurwerk te worden ingediend. Na onderzoek van de aanvraag krijg je al dat niet een toelating. Meer info vind je op de website van de FOD Mobiliteit
  • Je kan jouw aanvraag bij de gemeente indienen via het aanvraagformulier of online via het E-loket.

Het oplaten van wensballonnen is op Merchtems grondgebied VERBODEN, dit zowel op het openbaar domein als op private domeinen. Van dit verbod kan niet afgeweken worden.

Tips voor diervriendelijke feestvierders

  • Probeer het gebruik van vuurwerk te vermijden tot een minimum.
  • Steek nooit vuurwerk af in de onmiddellijke omgeving of stalling van dieren.  Let erop dat ook in de aangrenzende weiden geen dieren staan. Ook grotere dieren zoals paarden, pony’s, ezels, schapen, geiten en koeien zijn bang van vuurwerk.
  • Geef je buren vooraf tijdig een seintje omtrent het tijdstip dat je van plan bent om het vuurwerk te ontsteken. Op die manier kunnen ze hun voorzorgen nemen om hun dieren binnen te houden.
  • Zowel om brandgevaar te vermijden, als voor het welzijn van de dieren in de natuur is het zeker af te raden om vuurwerk af te schieten in de buurt van of in de richting van bossen of struikgewas.
Naar top