Sterrenregister

Het verliezen van een kindje tijdens de zwangerschap is voor velen jammer genoeg een pijnlijke realiteit. Het feit dat je wettelijk gezien geen geboorteaangifte kan doen (bij geboorte na minder dan 140 dagen zwangerschap) maakt het verlies en rouwproces des te zwaarder.

Het gemeentebestuur opent daarom een sterrenregister waarin je jouw sterrenkindje kan laten registreren. Alle inwoners van Merchtem of ouders die ooit een band hadden met de gemeente Merchtem die ooit een kindje hebben verloren, bieden we zo de kans om hun sterrenkindje te registeren.

Met dit initiatief wil het gemeentebestuur alle ouders van sterrenkinderen een hart onder de riem steken en de stilte en taboes die soms nog gepaard gaan met het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap doorbreken. Er is namelijk geen groter verdriet dan dat van een ouder die een kind verliest. Of dat nu voor, tijdens of na de geboorte gebeurt. Elke zwangerschap, ongeacht de duur, zorgt voor een band met het kind. De registratie van je sterrenkindje in het sterrenregister bevestigt dat je kind, ondanks dat het niet levend werd geboren, voor altijd een belangrijke plaats inneemt in jouw leven en in de maatschappij.

Sterrenregister

Het sterrenregister is een digitaal document. Het bevat de naam, voornaam, geboorteplaats en datum van je stil geboren kindje, evenals de naam en het adres van de ouder(s). De registratie kan online gebeuren via onderstaand formulier of fysiek na afspraak bij de dienst burgerzaken. Na registratie ontvangt u een symbolische akte en als een teken van erkenning en troost biedt het gemeentebestuur jullie nog een klein aandenken aan.

Indien gewenst bestaat de mogelijkheid om in het geboortebos een boom aan te planten.

Aangezien de aanwezigheid niet gemakkelijk is voor de ouders, geven wij de keuze om:

  • Zelf een boom aan te planten tijdens de officiĆ«le geboortebosaanplanting en vermelding op het geboortebord
  • Een boom te laten aanplanten door onze diensten en vermelding naam op het geboortebord
  • Een boom te komen afhalen om deze in jullie eigen tuin aan te planten als aandenken voor jullie stil geboren kindje

Registratie sterrenregister

Online registratie

Registreer hier je sterrenkindje

Fysieke registratie bij de dienst burgerzaken

Aangezien de registratie van jullie stil geboren kindje in het sterrenregister een belangrijk en emotioneel moment is, vragen wij om steeds telefonisch een afspraak te maken, zodat wij de nodige tijd kunnen voorzien. Graag afspraak op het telefoonnummer 052 38 18 20.

Je hoeft als ouder geen extra formaliteiten/bewijzen voor te leggen. De aanbieding van een ouder die in het bezit is van de identiteitskaart, is voldoende.

Maak een afspraak

Naar top