Schuldbemiddeling

Collectieve schuldbemiddeling

Wanneer de schuldenberg te groot geworden is om nog op redelijke termijn af te betalen, kan je in collectieve schuldbemiddeling gaan. De maatschappelijk werker dient een verzoekschrift voor collectieve schuldenregeling in bij de rechtbank.

In eerste instantie onderzoekt de beslagrechter of hij je al dan niet toelaat tot de procedure. De tweede fase houdt in dat een schuldbemiddelaar wordt aangesteld, die de opdracht krijgt om met alle schuldeisers samen tot een afbetalingsplan te komen.

Als dit niet lukt zal de beslagrechter zelf een afbetalingsregeling opleggen. Tijdens deze procedure stoppen de intresten met aangroeien en ben je beschermd tegen beslag op je goederen. Dit betekent dat er geen extra kosten komen omdat je té laat betaalt. Er komt bovendien geen deurwaarder langs om je goederen mee te nemen.

Eenmalige schuldbemiddeling

Als je een rekening niet in één keer kan betalen, kan je de sociale dienst vragen om éénmalig een afbetalingsplan aan te vragen bij de schuldeiser. Je zorgt dan verder zelf voor de afbetalingen.

Naar top