Rattenbestrijding

Last van ratten?

In de eerste plaats dien je een onderscheid te maken tussen ratten in je huis of tuin of ratten op het openbaar domein. Hieronder kan je terugvinden wat je in welke situatie kan/moet ondernemen.

Ratten in je huis of tuin?

  • Je bent als eigenaar of huurder zelf verantwoordelijk voor de bestrijding ervan.
  • Focus op preventieve maatregelen: neem voedselbronnen weg en verwijder mogelijke schuilplaatsen. Zo maak je de omgeving minder aantrekkelijk voor ratten.
  • De Vlaamse overheid voorziet een handige tool. Beantwoord een aantal eenvoudige vragen en de tool geeft je de gepaste oplossing.
  • Volstaan de preventieve maatregelen niet? Bekijk dan de publicatie van de Vlaamse overheid rond diervriendelijk beheer van ratten en muizen.

Ratten op het openbaar domein?

Zie je meerdere ratten samen op het openbaar domein? Dan is de gemeente verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Je kan dit melden via de meldingskaart.

Meldpunt ratten

Is er in jouw gemeente overlast door ratten aan een waterloop tweede categorie? Gaf je dit tot nu toe door via het meldpunt ratten? Weet dan dat het meldpunt vanaf 1 januari 2024 niet meer bereikbaar is via het vertrouwde mailadres of nummer. De samenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse Milieumaatschappij om bruine ratten te vangen werd stopgezet.

Zijn er toch problemen met ratten aan deze waterlopen, dan verwijzen we je voortaan graag door naar de website waar je alle informatie over preventie, bestrijding en sensibilisatie kan terugvinden. Je vindt er links naar brochures en een beslissingsboom om na te gaan welke dieren de overlast veroorzaken en de meest efficiĆ«nte en diervriendelijke bestrijding. Indien je uitzonderlijk een muskusrat zou waarnemen, kan je hiervoor terecht op het infopunt water om jouw melding door te geven.

Digitaal loket

Naar top