Rattenbestrijding

Ratten kunnen heel wat overlast teweegbrengen. Het is dus goed om te weten wat je het best wel of niet kan doen om ze uit de buurt te houden. Indien de ratten zich op openbaar terrein bevinden, is de gemeente verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Je kan ratten melden aan dienst Milieu of via de meldingskaart in het E-loket.

Indien de ratten zich op privéterrein bevinden, ben je zelf verantwoordelijk voor de bestrijding.  

Preventie

De beste bestrijdingsmethode is uiteraard preventie. Ratten bevinden zich het liefst in vochtige, donkere en tochtvrije schuilplaatsen. Dergelijke plaatsen dienen dus vermeden te worden.

Bestrijding

Indien je ondanks deze maatregelen toch last heeft van ratten, dan kan je ze bestrijden met mechanische of chemische bestrijdingsmiddelen. Er bestaan allerhande vallen en klemmen voor de bestrijding van ratten. Het gebruik ervan is arbeidsintensief, maar wel milieuvriendelijker dan de bestrijding met chemische middelen.  

Voor de bestrijding met chemische middelen gebruik je het best rodenticiden. De dieren sterven dan pijnloos ten gevolge van inwendige bloedingen, ongeveer 4 à 14 dagen na inname. Je legt de rodenticiden het best in de gangen of sporen van de ratten. De producten op open plaatsen leggen heeft geen zin. Ratten steken nooit een open plaats over. Ze lopen altijd langs muren. Losse lokazen dienen steeds in een goed afgesloten rattenbak geplaatst te worden, zodat andere dieren of kinderen er niet bij kunnen. 

Gratis rattenvergif kan u bekomen in het gemeentelijk recyclagepark of in de gemeentelijke loods. 

  • rat.JPG

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
Nieuwstraat 11785 Merchtem
Tel. tel.
052 38 12 04
e-mail
Vandaag gesloten
Morgen gesloten

Op zaterdag enkel burgerzaken (8.30 - 11.30 uur)

Technische dienst (loods)

adres
Koeweidestraat 291785 Merchtem
Tel. tel.
052 373915
Fax fax
052 376363
e-mail
Vandaag gesloten
Morgen gesloten

Recyclagepark

adres
Koeweidestraat 31D1785 Merchtem
Tel. tel.
0493 511729
Vandaag open van 8u tot 17u
Morgen gesloten

Opgelet, het aanbrengen van afval kan tot een kwartier voor sluitingstijd.

Deel deze pagina