Asbest

Wil je zelf een asbesttoepassing wegnemen? Neem dan altijd de juiste voorzorgsmaatregelen. Doe dat zowel voor, tijdens als na het verwijderen!

Zelf veilig asbest verwijderen met een doe-het-zelfpakket

De doe-het-zelfpakketten zijn verkrijgbaar op het recyclagepark en aan de snelloketten van campus Nieuwstraat en Gasthuisstraat.

  • beschermingsmateriaal: 1 wegwerpoveral, 1 paar wegwerphandschoenen en 1 FFP3 masker: 13,50 euro/kit
  • kleine asbestzak voor kleine stukken, leien, …: 0,50 euro/zak
  • grote asbestzak voor 2 à 3 platen: 1,25 euro/zak

Wil je zelf een asbesttoepassing wegnemen? Neem dan altijd de juiste voorzorgsmaatregelen. Doe dat zowel voor, tijdens als na het verwijderen!

Alle info en instructievideo’s vind je op de website van OVAM.

Asbest veilig naar het recyclagepark brengen

Asbestafval dat wordt aangeleverd op het recyclagepark, moet voortaan verpakt worden in transparante, plastic folie of zakken.

Ieder gezin mag jaarlijks gratis 200 kg asbestafval aanleveren op het recyclagepark.

Gebruik bouwfolie van minstens 100 micron (0,1 millimeter dik). Deze folie vind je onder meer in doe-het-zelfwinkels. Sluit goed af met een stevige plakband. Zorg ervoor dat het verpakte asbest vlot hanteerbaar blijft. Dus maximaal 2 golfplaten per pak.

Kleinere stukken asbestafval, zoals leien, kan je in doorzichtige plastic folie, maar ook in stevige, transparante plastic zakken verpakken. Verpak ze 2 keer in plastic zakken en sluit goed af met een stevige plakband. De plastic folie of plastic zakken moet(en) altijd transparant zijn.

Asbest aan huis laten ophalen

Naast zelf asbest naar het recyclagepark brengen, kan je nu ook grote hoeveelheden aan huis laten ophalen. De ophaling aan huis is niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven. Door tijdelijke ondersteuning van de Vlaamse overheid, is het tot 80% goedkoper.

Intradura bezorgt asbestzakken of een container aan huis en een asbestcoach komt ter plaatse om jou te informeren, de zakken en/of de veiligheidskledij te geven en de praktische zaken te regelen. Eens de zakken of container gevuld zijn, komen ze het ophalen.

Per asbestzak betaal je 30 euro, voor een asbestcontainer betaal je 170 euro. Voor dit bedrag komt de asbestcoach bij je langs, krijg je 2 sets veiligheidskledij (een wegwerpoverall, handschoenen en een FFP3-masker) en komen ze het asbestafval ophalen.

Meer info

Naar top