COVID-19: Uitstel van vier maanden in termijnen voor rijopleidingen, rijexamens en terugkommomenten

Omdat alle rijopleidingen en rijexamens voorlopig zijn opgeschort door de coronacrisis, komt er vier maanden uitstel voor iedereen wiens voorlopig rijbewijs vervalt of wie niet binnen de voorziene termijn zijn terugkommoment kan volgen. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) beslist.

De Vlaamse regering besliste eerder al om alle rijopleidingen, rijexamens en terugkommomenten tijdelijk op te schorten. Omdat er voor onder meer voorlopige rijbewijzen en terugkommomenten vervaltermijnen bestaan, heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters nu een uitstelregeling uitgewerkt.

Voor iemand die slaagde voor zijn theoretisch examen en voor wie het einde van de geldigheid van de drie jaar valt in de periode van de noodmaatregelen wordt de termijn verlengd met 4 maanden, te tellen vanaf het einde van de noodmaatregelen.

Voor wie het voorlopig rijbewijs vervalt in de periode van 16 maart 2020 tot en met de einddatum van de noodmaatregelen, wordt de termijn voor het afleggen van het praktijkexamen verlengd. De kandidaat-bestuurder krijgt vier maanden extra, te rekenen vanaf de dag volgend op de einddatum van de noodmaatregelen. Extra praktijklessen zijn ook niet nodig.

Wie al een afspraak had voor het afleggen van een praktijkexamen, krijgt hetzelfde uitstel, moet geen retributietoeslag betalen en krijgt na de periode van de noodmaatregelen voorrang voor een nieuwe afspraak.

Normaal gezien moet iedereen die zijn rijbewijs B heeft gehaald ook binnen de 6 à 9 maanden een terugkommoment, een soort opfriscursus van enkele uren, volgen. Maar ook daar wordt de termijn door de coronamaatregelen met vier maanden verlengd.

Dezelfde uitstelregeling geldt ook voor de vakbekwaamheidsattesten voor alle professionele bestuurders met een rijbewijs van de categoriegroepen C (vrachtwagen) en D (bus en autocar) die vervallen in de periode van de noodmaatregelen.

De rijgeschiktheidsattesten, bijvoorbeeld voor mensen men een handicap op ziekte, blijven voorlopig ook geldig. Voorwaarde is wel dat men binnen een periode van vijftien dagen na de einddatum van de noodmaatregelen contact opneemt met het examencentrum om een afspraak te maken.

Alle info is ook terug te vinden op: https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/coronavirus-covid-19/coronamaatregelen-bij-rijopleiding-en-rijexamens

Gepubliceerd op donderdag 26 maart 2020
Nieuwsoverzicht
  • virus

Deel deze pagina