Dit nieuwsbericht is niet actueel.

COVID-19: extra maatregelen meteen van kracht in Merchtem

Momenteel bevinden we ons in de versterkte fase 2 van corona-beheersing. Hierdoor werd er een politiebesluit opgesteld door de provinciegouverneur dat alle indoor evenementen in de provincie Vlaams-Brabant, waar meer dan 1.000 deelnemers worden samengebracht, niet meer toelaat voor 1 maand.  Daarnaast vragen we aan elke vereniging/organisator om zijn/haar gezond verstand te gebruiken en de mogelijke risico’s goed af te wegen. Wij raden dan ook ten sterkste aan om de komende evenementen/activiteiten af te gelasten.

Deze voorzorgsmaatregelen worden genomen om de kwetsbare groepen te beschermen, zoals; personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jonger dan 6 maanden, zwangere vrouwen en personen met een verzwakt immuunsysteem.

De besluitvorming is mee gebaseerd op de “social distancing” maatregelen, waarbij het contact  tussen een (eventueel onbekende) besmette persoon en gezonde, niet besmette personen wordt verminderd. Het doel van deze maatregelen is niet zozeer om een epidemie te stoppen, maar wel om de verspreiding van een besmettelijke ziekte zoveel mogelijk te beperken of te vertragen zodat onze zorg in staat is om iedereen te kunnen verzorgen.

Daarom vragen we in het bijzonder aan de seniorenverenigingen om geen bijeenkomsten meer te organiseren gedurende deze periode.

Het gemeentebestuur van Merchtem heeft reeds alle komende gemeentelijke indoor evenementen/activiteiten afgelast om de vermenging van jong en oud te vermijden en op deze manier de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

Wij vragen aan elke vereniging/organisator om zijn/haar gezond verstand te gebruiken en de mogelijke risico’s goed af te wegen. Wij raden dan ook ten sterkste aan om de komende evenementen/activiteiten af te gelasten. Indien een evenement toch plaatsvindt, gelieve met onderstaande rekening te houden:

1.Aantal mensen dat samenkomt:

Op plaatsen of gelegenheden waar heel veel mensen samenkomen is er uiteraard meer kans tot transmissie van infectieziekten dan op plaatsen waar weinig mensen komen. Idealiter proberen we de kans zoveel mogelijk te verkleinen dat niet-besmette personen in contact komen met besmette personen.

2. De intensiteit van het contact tussen de mensen die samenkomen:

Nauw contact (zoals dicht opeengepakt staan tijdens een concert) zal uiteraard tot meer transmissie van infectieziekten leiden dan een vluchtig cursorisch contact (zoals elkaar passeren in de gang).

3. De duur van het contact tussen mensen die samenkomen:

Langdurig contact is meer risicovol voor transmissie dan een kortstondig contact.

4. De beslotenheid van de ruimte waar mensen samenkomen:

Een afgesloten of slecht geventileerde ruimte leidt tot een accumulatie van virale partikels die worden uitgehoest door besmette personen. Activiteiten in openlucht zijn minder risicovol.

5. De leeftijdsmix van de mensen die samenkomen:

Vooral oudere mensen hebben een hoger risico hebben op ernstige ziekte. Kinderen worden niet ernstig ziek door Covid19, maar kunnen in hun jeugdige slijmvliezen zeer grote hoeveelheden virus produceren en wandelen dan rond in een wolkje van viruspartikels. Het samenbrengen van kinderen met bejaarden is in de huidige situatie dan geen goed idee.

6. De haalbaarheid van de maatregel:

Bij elke voorgestelde “social distancing” maatregel moet goed nagedacht worden over de haalbaarheid van de maatregel.

7. De noodzakelijkheid of uitstelbaarheid van een activiteit:

Sommige activiteiten die eventueel tot transmissie zouden kunnen leiden zijn noodzakelijk (bijvoorbeeld dringende hulpverlening). Andere activiteiten (zoals een schoolfeest) zijn uitstelbaar zonder al te veel ernstige gevolgen.

Het gemeentebestuur volgt de situatie nauw op. Hou zeker onze website en sociale media in het oog voor updates.

Gepubliceerd op donderdag 12 maart 2020
Nieuwsoverzicht
  • virus

Deel deze pagina