Versterkte fase 2: maatregelen COVID-19 in Merchtem

Evenementen

De federale regering adviseert om indoor evenementen waar duizend of meer mensen aanwezig zijn af te gelasten. Dat is nodig om de verspreiding van het coronavirus te vertragen (versterkte fase 2). Hierdoor is het gemeentebestuur van Merchtem genoodzaakt om de Zang- en dansnamiddag, dat plaatsvindt op 2 april, te verplaatsen naar een latere datum (waarschijnlijk najaar 2020). Het gemeentebestuur wil geen paniekreacties uitlokken, maar vindt dat ze geen onnodige risico’s moeten nemen. Het gaat hier namelijk over een organisatie van de gemeente met meer dan duizend mensen uit een risicogroep.

Het etentje voor onze vrijwilligers van aanstaande maandag zal ook naar een latere datum verplaatst worden, alsook de lunch voor het personeel tijdens de jaarlijkse opruimdag. Deze voorzorgsmaatregel wordt enkel en alleen genomen omdat deze bijeenkomsten plaatsvinden in de cafetaria van het woonzorgcentrum Ter Stelten.

Voorlopig worden er in Merchtem geen andere evenementen/activiteiten afgelast. Het gemeentebestuur volgt wel de adviezen van de hogere overheid nauw op. Hierbij houden we steeds de volgende voorzorgsmaatregelen in het achterhoofd:

  1. Was regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) je handen met water en zeep.
  2. Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
  3. Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  4. Vermijd om handen te geven. Begroet elkaar met een zwaai of met de elleboog.
  5. Blijf zeker thuis als je ziek bent.
  6. Vermijd nauw contact met zieke personen.
  7. Probeer erop te letten je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken met je handen.

Het gemeentebestuur vraagt aan alle organisatoren van kleine of grotere evenementen in Merchtem om zijn/haar gezond verstand te gebruiken en de mogelijke risico’s goed af te wegen en hierbij altijd de extra hygiënemaatregelen in acht te nemen.

Woonzorgcentrum Ter Stelten

Hierdoor zijn er ook een aantal voorzorgsmaatregelen genomen voor het woonzorgcentrum Ter Stelten, volgens de beleidslijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Deze maatregelen gelden al zeker tot en met 31 maart 2020.

Hieronder een overzicht van de genomen voorzorgsmaatregelen:

Het woonzorgcentrum is gesloten voor bezoekers, behalve voor de naaste familieleden. Zij kunnen op bezoek komen tussen 10 uur en 20 uur, mits aanmelding aan het onthaal via de hoofdingang, registratie en handen wassen. We vragen om je gezond verstand te gebruiken en de mogelijke risico’s goed af te wegen.

De cafetaria en het sociaal restaurant worden gedurende deze periode ook gesloten voor externe en interne bezoekers.

De kinesitherapie zal plaatsvinden op de kamer in plaats van in de gezamenlijke ruimte. De animatie-activiteiten voor de bewoners blijven doorgaan, maar blijven beperkt per afdeling.

Vrijwilligers worden deze periode geweerd in het woonzorgcentrum. Enkel het onthaal zal af en toe worden bemand door vrijwilligers. De stagiairs kunnen hun stage blijven uitvoeren, hiervoor volgen we de richtlijnen van de scholen.

Gepubliceerd op woensdag 11 maart 2020
Nieuwsoverzicht
  • virus

Deel deze pagina