Mag bioplastic in de gft-zak?

We krijgen steeds vaker de vraag of composteerbare bekers, pampers, hondenpoepzakjes, borden, bestek, kattenbakvulling enzovoort in de gft-zak mogen. Het antwoord is neen, maar waarom niet?

Er zijn verschillende redenen:

1. Het is niet omdat op de verpakking van het product staat dat het composteerbaar is of zelfs een label heeft, het in de gft-zak mag. Boodschappen van de producent of labels zijn geen sorteerregels.

2. Composteerbaarheid is een heel ruime en vage term. Plastic kan composteerbaar zijn in heel specifieke omstandigheden en over een periode van jaren maar niet binnen het verwerkingsproces van een industrieel gft-composteerinstallatie.

3. Er worden in de sorteerregels enkel afvalstoffen opgenomen die door elke composteerinstallatie kan verwerkt worden én waarvan alle merken, soorten, evengoed composteerbaar zijn. Zo zijn de theezakjes en koffiepads van de lijst afgehaald. Sommige merken verwerken kleine hoeveelheden plastic (die je niet kan zien) in hun producten. Het is nu voor de consument, ophaler en verwerker niet meer uit te maken welke geen plastics bevatten en welke wel. Het resultaat is dat de OVAM deze uit de sorteerregels heeft geschrapt.

4. 'Gewone' plastic recycleren is een betere oplossing dan biodegradeerbare plastic composteren. Als je (bio)plastic composteert, verlies je het materiaal zoals in een verbrandingsoven. Je hebt wel compost die je verder kan gebruiken maar composteerbare plastic vermindert de kwaliteit van compost. Het is dus beter om een plastic wikkel rond je folder, bordjes, bekers, bestek te laten recycleren in de plastic container in het recyclagepark en binnenkort de uitgebreide PMD-zak, dan de composteerbare versie te laten composteren. Heel wat plastic afval kan nu nog soms moeilijk ingezameld worden of op een goede manier verwerkt worden maar dit gaat de komen jaren verbeteren: de uitgebreide PMD-zak komt eraan; de OVAM streeft ernaar om zo snel mogelijk pampers apart te laten recycleren; er zijn veel innovatieve projecten rond plastic verwerken aan de gang enzovoort. 

Wat is dan wel een goed alternatief voor al die wegwerpproducten?

Afval voorkomen is altijd de eerste en beste oplossing! Wat er niet gecreëerd wordt, moet niet verwerkt worden. 

Gebruik dus zoveel mogelijk herbruikbare alternatieven zoals herbruikbare bekers en eetbakjes, borden, bestek,... uit de kringwinkel, herbruikbare luiers, ...

Meer info vind je op de website van Intradura.

Gepubliceerd op donderdag 20 februari 2020
Nieuwsoverzicht
  • vraag

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
Nieuwstraat 11785 Merchtem
Tel. tel.
052 38 12 04
e-mail
Vandaag gesloten
Morgen gesloten

Enkel op afspraak: 052 381170

Lees meer artikels over

Deel deze pagina