Merchtem is een bijenvriendelijke gemeente

De gemeente Merchtem mag haar vanaf heden een bijenvriendelijke gemeente noemen

In het kader van onze deelname aan “De Week van de Bij” (van 2 juni tot en met 9 juni 2019) boden we aan alle lagere scholen de kans om met hun leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar een bezoek te brengen aan de bijenhal die in 2018 werd gebouwd in de gemeentelijke Tuinbouwschool. Er werd een infostand voorzien rond bijen. De leerlingen konden onder begeleiding van een imker/expert heel wat te weten komen over het leven van de bij. Deze stand kon ook bezocht worden door het grote publiek tijdens de opendeurdag van de Tuinbouwschool op zondag 2 juni 2019.

Eveneens werd er op verschillende percelen op openbaar domein gekozen voor de aanleg van een bloemenweide, dit door de gemeentelijke groendienst. Ook in de toekomst zullen er nog dergelijke bloemenweiden worden gezaaid. Ook de deelname aan “Zaai een bloemenakker” waarbij er gratis 500 zakjes bloemenzaad werden aangeboden aan de Merchtemse inwoners werd positief onthaald. In 2020 werd er ook ingetekend in de samenaankoop van bloemenzaad, de verdeling is voorzien rond april/mei.

Aan landbouwers werd gevraagd de 3 meter teeltvrije zone in te vullen met een meerjarige bloemrijke strook. In het kader van “Bijenvriendelijke gemeente” hadden we deze projecten ook ingediend bij de “Groene Lente”. De jury hiervan kwam in onze gemeente langs op 24 september en heeft onze bijenvriendelijke acties onderzocht. De beloning bestond uit het toekennen van een aantal bijensymbolen.

Op donderdag 19 december werden tijdens de finale van de Groene Lente de resultaten bekendgemaakt. Gemeente Merchtem mocht 2 bijensymbolen in ontvangst nemen!

Gepubliceerd op dinsdag 28 januari 2020
Nieuwsoverzicht
  • Ontvangst bord Bijenvriendelijke gemeente 2019

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
Nieuwstraat 11785 Merchtem
Tel. tel.
052 38 12 04
e-mail
Vandaag open van 8u tot 12u
Morgen open van 8u tot 12u en 13u30 tot 20u

Deel deze pagina