Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Eindejaar vieren met vuurwerk?

Het afschieten van vuurwerk kan, afhankelijk van de situatie, hinderlijk of gevaarlijk zijn voor de luchtvaart.

Vuurwerk

Om vuurwerk af te schieten heb je een toelating nodig van:

  • De burgemeester

  • Federale overheidsdienst mobiliteit en vervoer

Zonder deze toelatingen is vuurwerk verboden!

Op basis van de vliegverkeersregels, kan het directoraat-generaal Luchtvaart deze activiteit onder bepaalde voorwaarden toelaten of weigeren omwille van de luchtvaartveiligheid.

Meer info: economie.fgov.be

Indien een toestemming vereist is, dien je minstens 20 werkdagen vóór het vuurwerk het ingevulde formulier ‘Afschieten van vuurwerk’ in. Na onderzoek van de aanvraag, krijg je een toelating (eventueel met voorwaarden of beperkingen) of een weigering.  

De aanvraagformulieren zijn terug te vinden op www.mobilit.fgov.be - Luchtvaart - Luchtruim - Activiteiten in het luchtruim - Afschieten van vuurwerk - Formulieren.

Na het leveren van de prestatie word je een factuur van de Federale Overheid opgestuurd met het te betalen bedrag.

Voor andere aspecten, zoals veiligheid op de grond, openbare orde en milieu, neem je best contact op met de dienst omgeving, omgeving@merchtem.be of 052 38 12 04.

Wensballonnen

Het oplaten van wensballonnen is op Merchtems grondgebied VERBODEN, dit zowel op het openbaar domein als op private domeinen. Van dit verbod kan niet afgeweken worden.

Tips voor diervriendelijke feestvierders

Elk jaar opnieuw geraken er tijdens de eindejaarsfeesten dieren vermist, gewond of in een dierenasiel omdat ze schrikken van vuurwerk, bang worden en vluchten. Daarom wordt er gevraagd het gebruik van vuurwerk tijdens eindejaar te beperken en alle vuurwerk te centraliseren tussen 23.30 uur en 00.30 uur.

- Probeer het gebruik van vuurwerk te vermijden tot een minimum.
- Steek nooit vuurwerk af in de onmiddellijke omgeving of stalling van dieren. Let erop dat ook in de aangrenzende weiden geen dieren staan. Ook grotere dieren zoals paarden, pony’s, ezels, schapen, geiten en koeien zijn bang van vuurwerk.
- Geef je buren vooraf een seintje omtrent het tijdstip dat je van plan bent om het vuurwerk te ontsteken. Op die manier kunnen ze hun voorzorgen nemen om hun dieren binnen te houden.
- Zowel om brandgevaar te vermijden, als voor het welzijn van de dieren in de natuur, is het zeker af te raden om vuurwerk af te schieten in de buurt van of in de richting van bossen of struikgewas.

Gepubliceerd op dinsdag 26 november 2019
Nieuwsoverzicht
  • vuurwerk

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
Nieuwstraat 11785 Merchtem
Tel. tel.
052 38 12 04
e-mail
Vandaag gesloten
Morgen open van 8u tot 12u

Deel deze pagina