naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt voor op eikenbomen. In de maanden mei, juni en juli kan je behaarde rupsen aantreffen. Dat 'natuurverschijnsel' is de larve van een nachtvlinder, met name de eikenprocessievlinder. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts "in processie" op zoek naar voedsel. Een zichtbaar gevolg hiervan zijn kaalgevreten takken in bomen.

Wat moet je doen bij overlast van eikenprocessierupsen?

De gemeente staat in voor het verwijderen van nesten op het openbaar domein. Voor processierupsen op privé-domein dien je zelf een firma te contacteren om ze te laten weghalen. Een lijst met mogelijke aannemers kan je terugvinden via volgende link: https://www.provincieantwerpen.be/content/dam/provant/dlm/dmn/natuur-en-landschap/biodiversiteit/dieren-en-planten/eikenprocessierups/bestrijding/aannemers%202019.pdf

Merk je processierupsen op op openbaar domein? Meld dit steeds aan het gemeentebestuur, 052 38 11 96 of omgeving@merchtem.be

Let op: de eikenprocessierups komt alleen voor op eikenbomen, en niet op andere bomen.

Wat moet je vooral NIET doen?

  • De rupsen aanraken en zelf trachten te bestrijden.
  • Gebruik zeker geen insecticiden want de irriterende haren blijven nog lang actief en deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu.
  • Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger mag je ook zeker niet doen! De haren en de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken.

Hoe voorkomt u ongemak?

  • Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten.
  • Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met rupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
  • Na aanraking van de rupsen of haren niet gaan krabben of wrijven, maar de huid of ogen goed wassen of spoelen met water.
  • Zo nodig ook kleren wassen.
  • Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting bieden.
  • Raadpleeg in geval van twijfel of bij ernstige klachten uw arts!

 

Dit artikel heeft betrekking op SDG 3 en 15. Meer info vind je op www.merchtem.be/duurzamegemeente en www.duurzamegemeente.be.

Gepubliceerd op dinsdag 02 juli 2019
Nieuwsoverzicht
  • rups

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
Nieuwstraat 11785 Merchtem
Tel. tel.
052 38 12 04
e-mail
Vandaag open van 8u tot 12u
Morgen open van 8u tot 12u en 13u30 tot 20u

Op zaterdag enkel burgerzaken (8.30 - 11.30 uur)

Deel deze pagina