naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Agilas vzw zet Romeins verleden van Asse in de kijker

Op 14, 15 en 16 juni wordt de tweede editie van de Archeologiedagen in Vlaanderen georganiseerd. Tijdens de archeologiedagen worden jong en oud ondergedompeld in de Vlaamse archeologie. In samenwerking met de vijf Vlaamse provincies en het Forum voor de Vlaamse Archeologie organiseren archeologen, musea en verschillende organisaties meer dan 80 spannende en educatieve activiteiten. Agilas vzw organiseert in Asse vier activiteiten.

 

Wil je weten hoe onze voorouders leefden? Nieuwsgierig naar wat er onder onze voeten te vinden is? Heb je stiekem altijd al archeoloog willen zijn? Altijd al eens in gesprek willen gaan met een echte archeoloog? Kruis dan 14, 15 en 16 juni alvast aan in jouw agenda! Op die dagen organiseren de vijf Vlaamse provincies, de Vereniging Vlaamse Provincies en het Forum Vlaamse Archeologie in samenwerking met de archeologische sector, musea,… de tweede editie van de Vlaamse Archeologiedagen. In heel Vlaanderen kunnen jong en oud deelnemen aan meer dan 80 spannende en educatieve activiteiten.

 

Tijdens deze editie van de Archeologiedagen zet Agilas vzw het Romeins verleden van Asse in de kijker met vier activiteiten.

 

 

Museumnacht in het Erfgoed Museum Asse, zaterdag 15 juni

Zin om het Erfgoed Museum van Asse op een originele manier te komen ontdekken? Benieuwd naar wat pottenbakker Lucius te vertellen heeft als het donker wordt? Wil je graag weten hoe het voelt om ’s avonds tussen 2000 jaar oude voorwerpen te dwalen? Archeologe Kristine Magerman geeft om 20u en om 21u30 een uitgebreide rondleiding en vertelt graag meer over de Romeinse geschiedenis van Asse aan de hand van de voorwerpen in het museum.

Let op: het aantal plaatsen per groep is beperkt. Reserveren is verplicht via mail naar kristine.magerman@telenet .be of via 0474/29.95.67 en dit vóór 12 juni 2019. Vermeld hierbij jouw naam, het aantal personen en het uur van de rondleiding waaraan je wenst deel te nemen.

 

Oog in oog met Romeins Asse: museumbezoek en kinderspeurtocht, zondag 16 juni

Op zondag 16 juni opent het Erfgoed Museum Asse haar deuren tussen 10u en 18u voor iedereen die het leven in Romeins Asse wil leren kennen aan de hand van de archeologische vondsten die de voorbije jaren opgegraven werden. Pottenbakker Lucius ontvangt jou graag in zijn atelier en toont jou trots zijn mooiste potten.

 

In het kader van de eerste verjaardag van het Erfgoed Museum Asse ontwikkelde Agilas een leuke zoektocht voor kinderen vanaf 7 jaar in het museum. Deze zoektocht wordt op 16 juni ter gelegenheid van de Archeologiedagen gelanceerd. Ontpop je als een echte archeoloog en ga op zoek naar het verleden. Voor elke deelnemer ligt er een mooie verrassing klaar.

 

Op wandeltocht in Romeins Asse, zondag 16 juni

Hou je van wandelen en ontdek je graag al stappend het verleden van Asse? Dan is het Educatief Wandelpad Archeologie iets voor jou! Een 4,5 km lang wandelpad leidt bezoekers van het middeleeuwse Oud-Gasthuis in het centrum van Asse (Gemeenteplein 26) naar de Romeinse nederzetting. Langsheen het traject geven 23 informatiepanelen meer informatie over de opgravingsresultaten. Twee figuurtjes, de Romeinse pottenbakker Lucius Macrinus en een archeologe, werkzaam in Asse, begeleiden de wandelaars op hun tocht.

 

Op zoek naar de schat van Marcus, zondag 16 juni

Ben jij een speurneus tussen 9 en 14 jaar en droom je ervan om een echte archeologische schat te zoeken? Dan is deze speurtocht iets voor jou. De kleine Marcus, zoon van pottenbakker Lucius, rekent op de hulp van kinderen tussen 9 en 14 jaar en hun familie om de code te vinden die naar de geheime pot leidt. De schattenjacht gebeurt aan de hand van een brochure met vragen en opdrachten die betrekking hebben op de panelen die langs het Educatief wandelpad archeologie (4,5 km) staan opgesteld. Uiteraard wordt goed speurwerk beloond… Kinderen jonger dan 9 jaar kunnen samen met Marcus deelnemen aan een kleurwedstrijd en een mooie prijs winnen.

 

 

Praktisch:

Inschrijven en reservatie:

Inschrijven is enkel noodzakelijk voor de Museumnacht omdat het aantal plaatsen beperkt is. Reserveren is verplicht via mail naar kristine.magerman@telenet.be of via 0474/29.95.67 en dit vóór 12 juni 2019. Vermeld hierbij jouw naam, het aantal personen en het uur van de rondleiding waaraan je wenst deel te nemen.

 

Voor de activiteiten op 16 juni is inschrijven niet nodig. Het museum is doorlopend open tussen 10u en 18u, starten met de wandeling (al dan niet in combinatie met de schattenjacht) kan eveneens tussen 10u en 18u.

 

Kostprijs:

Alle activiteiten zijn gratis.

 

Locatie:

Ale activiteiten gaan door of starten aan het Erfgoed Museum Asse, inkomhal Oud-Gasthuis, Gemeenteplein 26, 1730 Asse.

 

Documentatie:

Gratis wandelflyers met de wandelroute, deelnamebrochures voor de schattenjacht en kleurprenten kunnen op de dag zelf afgehaald worden aan de onthaalstand van Agilas in het Erfgoed Museum Asse of kunnen vooraf gedownload worden via www.agilas.be.

 

Meer informatie:

Kristine Magerman, 0474/29.95.67, Kristine.magerman@telenet.be

www.agilas.be

 

Vlaams programma: https://www.archeologiedagen.be/activiteiten

Activiteiten in Asse

 

 

Gepubliceerd op dinsdag 21 mei 2019
Nieuwsoverzicht
  • In het Erfgoed Museum kunnen kinderen deelnemen aan een zoektocht

Deel deze pagina