Welkom bij de ‘Nacht van de Duisternis’ op zaterdag 8 oktober

Ooit was het nachtelijk landschap voor iedereen even gewoon als de zonverlichte wereld van overdag. Vandaag is dat nachtelijk landschap een zeldzaamheid geworden, met nare gevolgen voor mens, dier en plant. 

Tijdens de Nacht van de Duisternis wordt de impact van lichthinder en lichtvervuiling op de nacht in de kijker gezet. 

Op zaterdag 8 oktober 2022 organiseert het gemeentebestuur van Merchtem duisterniswandelingen aan het woonzorgcentrum Ter Stelten. De ganse avond zal een live muzikant, bijgestaan door 2 vlammenwerpers en een verlichte led-reus, je meenemen naar een rustiek muzieklandschap.

Gidsen van Natuurpunt vertellen tijdens de wandeling over de nachtelijke levenswijze van een aantal typische dieren die in het donker actief zijn. Misschien horen of zien we wel de kerkuil, bosuil, steenuil of kunnen we vleermuizen spotten. 

De duisterniswandelingen starten doorlopend tussen 19u30 en 21u30, telkens aan het WZC Ter Stelten, Gasthuisstraat 19, met een afstand van ongeveer 3 km.

Gelieve je te voorzien van stevige, waterdichte stapschoenen, eventueel een zaklamp (maar die gebruiken we zo weinig mogelijk!), aangepaste kledij en een fluohesje. De wandeling is deels op niet verharde wegen waardoor deze niet tot weinig geschikt is voor kinderbuggy’s en rolstoelgebruikers.

Voor kinderen tussen 3 en 12 jaar wordt een voorleeshoek voorzien waar ze worden ondergedompeld in de avontuurlijke verhalen van de nachtdieren.

De activiteiten zijn gratis. Alle Merchtemnaren zijn welkom. Inschrijven is niet nodig.

TER INFO: Tijdens de nacht van 8 oktober blijft het ’s avonds donker in Merchtem. Tussen 19 uur en 24 uur wordt de openbare verlichting op het volledige grondgebied gedoofd.

Gepubliceerd op maandag 05 september 2022
Nieuwsoverzicht
  • Duisterniswandeling 2022

Deel deze pagina