#PlekVrij voor Oekraïners op de vlucht

Staatssecretaris voor Asiel en migratie Sammy Mahdi doet een oproep aan de burgers die solidair willen zijn met de mensen van Oekraïne om tijdelijke crisishuisvesting ter beschikking te stellen.

De gemeenten staan samen met het Nationaal Crisiscentrum in voor de coördinatie van de huisvesting op het terrein. Burgers die solidair willen zijn en tijdelijk onderdak wensen te bieden in afwachting van een definitieve plaats om te wonen, kunnen zich aanmelden bij de gemeente via onderstaand formulier. 

Ik meld me aan

Tolken gezocht!

Omwille van de toestroom van Oekraïense vluchtelingen zijn we op zoek naar vrijwillige tolken Nederlands/Russisch/Oekraïens.

Kandidaten kunnen zich melden via integratie@merchtem.be 

Heb je een vraag? 

Bekijk dan zeker de antwoorden op veelgestelde vragen

Heb je hiermee nog geen antwoord op jouw vraag gekregen? Neem dan contact op met de dienst Integratie via integratie@merchtem.be 

Fietsbieb Merchtem

De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Ook met Fietsbieb willen we ons steentje bijdragen om te helpen en dit doen we op de manier waar we goed in zijn. Namelijk door kinderfietsen in te zamelen en uit te lenen aan de kinderen van vluchtelingen die hier in België een onderdak hebben gevonden.

Wie een fietsje schenkt krijgt nu zelf geen waardebon, maar voor elke geschonken fiets in deze periode geeft de Fietsbieb een jaar gratis lidmaatschap aan een kind op de vlucht. Het verstrekken van gratis lidmaatschappen loopt tot eind juni. De Fietsbieb engageert zich om de fietsen in orde te zetten (net zoals je alle andere geschonken fietsen ook met eigen middelen in orde zet). Uitzonderlijk nemen we graag volwassen fietsen aan. Alvast bedankt!

Je kan contact opnemen met:

Meer info: www.fietsbieb.be

Een informatiewebsite over situatie in Oekraïne

De Federale overheid lanceert vandaag een informatiewebsite. Het doel van de website is om alle informatie over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land te centraliseren. De overheid opent daarnaast ook een informatienummer.

Referentiewebsite

Op de website www.info-ukraine.be kunnen Belgische inwoners, Belgen in het buitenland, steden en gemeenten, Oekraïners die reeds in België verbleven en personen op de vlucht terecht voor meer informatie. Verschillende overheidsdiensten werken samen om deze informatie te bundelen. De komende dagen en weken zal de inhoud verder worden aangevuld.

Oekraïners op de vlucht vinden er onder andere informatie over de rechten die zij hebben wanneer zij in ons land aankomen, de te ondernemen stappen, hoe voor opvang gezorgd wordt,… Ook Belgische inwoners kunnen op de website meer informatie vinden over hoe zij kunnen helpen.

Callcenter

Daarnaast opent de federale overheid ook een algemeen informatienummer. Het callcenter is elke dag te bereiken via het nummer 02 488 88 88 van 9 tot 17 uur.  

Gepubliceerd op dinsdag 01 maart 2022
Nieuwsoverzicht
  • plekvrij

Openingsuren & contact

Integratie

adres
Gasthuisstraat 171785 Merchtem
Tel. tel.
052 38 11 84
e-mail
Vandaag open van 8u tot 12u
Morgen open van 8u tot 12u en 13u30 tot 20u

Lees meer artikels over

Deel deze pagina