Groepsaankoop regenwatertonnen

Wateroverlast wordt vaak veroorzaakt door hevige regenbuien die niet of onvoldoende kunnen opgevangen worden door de bestaande afwatering. Daarom is het zinvol om een extra buffer te voorzien via bijvoorbeeld regenwatertonnen.

De voorbije zomers werden gekenmerkt door extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven en zware regenval met wateroverlast. Het ziet ernaar uit dat dit soort weersomstandigheden in de toekomst zal toenemen, zodat de noodzaak aan uitgebreide infrastructuur voor de beheersing van droogte en wateroverlast wenselijk is.

Bij hevige regenval is de plotse hoeveelheid hemelwater zo groot dat het water geen tijd heeft om te infiltreren in de bodem, en de afvoer het debiet niet kan verwerken. Dit geeft lokale wateroverlast tot gevolg.

Door de opvang van hemelwater wordt de afvoer gebufferd en neemt het risico op wateroverlast af. Het opgevangen water kan onder andere worden hergebruikt in de tuin of voor het poetsen. Zeker in tijden van droogte, waarin zuinig gebruik van leidingwater noodzakelijk is, is dit een voordeel.

Werkwijze

  • Het aanbod van de groepsaankoop werd gekozen door een werkgroep van enthousiaste burgers die mee beslissen aan welke voorwaarden de regenwatertonnen moeten voldoen en welke eisen gesteld worden aan de leverancier(s).
  • De gekozen firma geeft op donderdag 16 juni om 19.30 uur een fysieke toelichting in het gemeentehuis van Merchtem (raadzaal). Tijdens deze infosessie zullen ook de gekozen modellen te bekijken zijn. Geïnteresseerde inwoners kunnen nadien hun regenwaterton naar keuze bestellen.

Projectverloop en timing

1. Eerste bijeenkomst werkgroep – eind maart

  • Afspraken omtrent procedure, timing, weging van criteria, …

2. Firma’s aanschrijven en offertes verzamelen – april

3. Tweede bijeenkomst werkgroep – eind april / begin mei

  • Offertes evalueren, selectie firma, verdere aanpak uitwerken

4. Algemene infovergadering voor alle geïnteresseerde inwoners - donderdag 16 juni om 19.30 uur in het gemeentehuis van Merchtem (raadzaal).

5. Bestelperiode – juni

6. Betaling en uitvoering – juli

  • Deelnemers ontvangen een offerte en voeren de betaling uit
  • Levering van de regenwaterton door de firma, op een gemeentelijke locatie
  • Al dan niet installeren + aansluiting van de regenwaterton door 3Wplus
Gepubliceerd op dinsdag 03 mei 2022
Nieuwsoverzicht
  • regenwaterton

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
Nieuwstraat 11785 Merchtem
Tel. tel.
052 38 12 04
e-mail
Vandaag open van 8u tot 12u en 13u30 tot 16u
Morgen open van 8u tot 12u en 13u30 tot 20u

Deel deze pagina