Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Concert symfonieorkest De Lier op 17 oktober

Het gemeentebestuur van Merchtem nodigt je graag uit op het concert van symfonieorkest De Lier.

Het herfstconcert staat in het teken van Merchtemse componist August De Boeck. Jolente De Maeyer vertolkt zijn prachtig vioolconcerto. Zij is één van de meest vooraanstaande violisten van ons land. 

Wanneer

Het concert vindt plaats op zondag 17 oktober 2021.

Locatie

We verwelkomen je graag in de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Noodt kerk. Kerkstraat 14, 1785 Merchtem.

Deuren

De deuren openen om 16.30 uur.

Start

De voorstelling start om 17 uur.

Inkom

Toegang is gratis. Het tonen van een geldig Covid Safe Ticket is verplicht!

Het CST is bedoeld om toegang te krijgen tot evenementen zonder afstandsregels, bubbelseats, mondmaskers en andere beperkingen. Iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) kan een CST aanvragen. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen zonder bijkomende controle het evenement betreden.

Je krijgt een geldig Covid Safe Ticket in één van de volgende situaties:

  • je bent in het bezit van een vaccinatiecertificaat: je bent meer dan 2 weken volledig ingeënt;
  • je hebt een herstelcertificaat van minder dan 6 maanden;
  • je hebt een PCR-test laten afnemen, met een negatief resultaat: geldigheid = dag van de test plus 2 dagen;
  • je hebt een snelle antigeentest laten afnemen door medisch geschoold personeel, met een negatief resultaat: geldigheid = dag van test plus 1 dag.

Het CST gebruikt dezelfde QR-code als het Europees coronacertificaat. Deze codes zijn identiek. Er is dus geen aparte aanvraagmethode of -procedure voor het CST. Indien je reeds beschikt over dit certificaat, hoef je dus geen bijkomend document aan te vragen.

  • Het CST/certificaat is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (mobiele app) en op websites zoals Mijn Burgerprofielmijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
  • Personen zonder Belgische eID maar met BIS-nummer kunnen ook hun digitale sleutels activeren en aanmelden. Ook aanmelden via eIDAS (nieuwe Europese aanmeldmethode) is mogelijk voor personen zonder Belgische eID waarvan het thuisland aangesloten is bij eIDAS (momenteel gaat het over Tsjechië, Duitsland, Estland, Spanje, Kroatië, Italië, Luxemburg, Letland, Portugal en Slowakije).
  • Het CST/certificaat voor vaccinatie kun je op vraag per post toegestuurd krijgen. Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Je contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar je gevaccineerd werd.
    • Vlaanderen: 078 78 78 50 (9 tot 19u op weekdagen) (internationale oproepen: +32 78 78 78 50). Alle types certificaten kunnen door de Helpdesk ook verstuurd worden naar jouw eBox, deze moet dan wel geactiveerd zijn.

Symfonieorkest De Lier

In 1927 werd de Symfonische Kring "De Lier" opgericht door wijlen de Lierse toondichter Paul Van Wassenhoven. Het orkest bestond toen uit maximum 13 musici. Zij waren vooral actief als muzikale begeleiders van de talrijke operette- en toneelverenigingen die Lier toen rijk was. Omstreeks 1954 stopten de activiteiten.

Pas in 1965 werd opnieuw gestart met de herhalingen. Enkele oud-leden van de vroegere kring werden gedreven door het verlangen om opnieuw samen te musiceren. Onder leiding van Silveer Van den Broeck trokken zij spoedig andere muzikanten uit Lier en omgeving aan. Hij bouwde de groep van gevorderde liefhebbers en professionele musici uit tot een heus symfonisch orkest.  In eigen stad werden meer dan 150 concerten in eigen beheer georganiseerd.  Daardoor werd in de Lierse muziekwereld een stevige reputatie opgebouwd, die weldra tot buiten de eigen stadsgrenzen groeide. Het orkest trad op in vele steden en gemeenten. In het buitenland werd gemusiceerd in Bremerhaven, Londen, Nederland en Frankrijk.

In 1972 werd de Symfonische Kring omgevormd tot “Symfonieorkest De Lier" vzw. De grote verdiensten van "De Lier" zijn ongetwijfeld de vaste concerten die jaarlijks worden georganiseerd met een breed gamma uit de wereld van de klassieke muziek.  Daardoor wordt aan jonge muzikanten de mogelijkheid geboden om zich, buiten de conservatoriumstudies, in een orkest in te leven en zich verder te bekwamen. Zo zijn er tientallen beroepsmuzikanten en solisten uit het orkest gegroeid.

Na 1988 werd Silveer Van den Broeck opgevolgd door Louis Van de Woesteyne, Jan Van den Broek, Geert Baetens en Roald Rogiers. In 2007 werd het orkest door het Orkesttornooi van de provincie Antwerpen gerangschikt in de afdeling "Uitmuntendheid".

Vanaf 2011 nam Rik Ghesquière met veel enthousiasme het dirigeerstokje over. Onder zijn bezielende leiding trad het orkest - buiten de vaste concerten in Lier -  o.a. op in de culturele centra van Aarschot, Heist o/d Berg en Turnhout, het Casino te Knokke en onlangs in Amuz te Antwerpen.

Jolente De Maeyer

Jolente De Maeyer (°1984) is een van onze meest toonaangevende Belgische violisten. Haar opleiding volgde ze aan de Yehudi Menuhin School (Groot-Brittannië), Royal College of Music London, Hans Eisler Hochschule Berlijn en de Koningin Elisabeth Kapel bij N.Boyarsky, S.Picard en A.Dumay. 

Al op jonge leeftijd nam ze met succes deel aan verschillende internationale wedstrijden. Ze trad op als solist met alle vooraanstaande Belgische orkesten. Ze ging ondermeer op tournee met Philippe Herreweghe. 

Na haar debuut in de Verenigde Staten (2013) met het vioolconcerto van Tsjaikovski volgden verschillende internationale concerttournees, in de VS, Canada en Zuid-Afrika.

In 2016 ontving Jolente de Klara-prijs ‘Jonge belofte van het jaar’ van Klara.

Haar opnames bevatten concerti van Saint-Saëns en Vieuxtemps met het Filharmonisch Orkest van Luik o.l.v. Christian Arming, bekroond met een ‘Editors Choice’ van Diapason, en de CD ‘Kreutzer sonata’ met haar duo partner Nikolaas Kende, bekroond met een ‘Gouden Label’ van Klassiek Centraal. 

Sinds 2018 is Jolente De Maeyer professor viool aan het Conservatorium van Tilburg (NL). Sinds 2019 is ze aan de slag als artistiek leider van BRYGGEN - Bruges Strings.

In 2021 vervoegde ze het docentenkorps van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen als hoofdvakdocent viool. 

Gepubliceerd op donderdag 23 september 2021
Nieuwsoverzicht
  • Affiche concert De Lier

Deel deze pagina