Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Samen investeren in meer duurzame energie in Merchtem

Klimaatopwarming is reëel maar oplossingen lijken vaak duur, onrealistisch en ver-van-mijn-bed. Een samenwerking tussen de gemeente Merchtem en energiecoöperatie Denderstroom toont echter aan dat dit niet het geval hoeft te zijn. De komende maanden worden 150 zonnepanelen op 2 gebouwen van de gemeente Merchtem geplaatst en dit met geld van lokale burgers, die mee van de opbrengst genieten.

De samenwerking tussen gemeente Merchtem en Denderstroom

De gemeente Merchtem stelt de daken van basisschool Ten Bos en het ontmoetingscentrum in Brussegem ter beschikking aan Denderstroom. Zij zal er vervolgens zonne-installaties op plaatsen en onderhouden gedurende 20 jaar. De zonnepanelen zullen een belangrijk deel van de stroombehoefte dekken, en dit tegen een prijs die lager is dan de huidige elektriciteitsprijs. Bovendien worden de installaties na deze periode gratis eigendom van de gemeente.

Denderstroom zal het investeringsbedrag in de eerste plaats ophalen bij de inwoners van de gemeente die mede-eigenaar van de installatie worden, en normalerwijze een dividend ontvangen.

De zonnepaneleninstallaties

Denderstroom voorziet meer dan 150 zonnepanelen op beide gebouwen. Samen hebben de installaties een vermogen van 60 kWp, die jaarlijks zo’n 55.000 kWh elektriciteit genereren. Dit is een belangrijk deel van het totale elektriciteitsverbruik van beide gebouw en het equivalent van bijna 20 Merchtemse gezinnen.

Hoe burgers kunnen participeren

Burgers kunnen via de website van Denderstroom coöperant worden van de energiecoöperatie en op die manier participeren in het Merchtem-project. Eén aandeel kost 250 € en elk persoon mag er maximaal 20 kopen. De winst die de coöperatie maakt met de zonne-projecten wordt via een dividend uitbetaald aan de coöperanten. Het bestuur van de coöperatie wordt democratisch (1 coöperant = 1 stem) verkozen door de coöperanten. Vanaf 2020 wordt een dividend van 3% verwacht.

Over energiecoöperatie Denderstroom

Denderstroom energiecoöperatie werd opgericht in 2016 in Aalst. Een groep vrijwilligers realiseert zonne-projecten in de ruime regio. Meer dan bijna 40 kleine en grote projecten werden reeds gerealiseerd, en een tiental andere worden momenteel voorbereid. De coöperatie heeft momenteel bijna 700.000 € opgehaald bij een 350-tal coöperanten. Denderstroom is steeds op zoek naar grote daken van bedrijven en andere organisaties om projecten op te realiseren. Zie www.denderstroom.be voor meer informatie.

Denderstroom is blij om met dit project te kunnen aantonen dat hernieuwbare energie een win-win-win kan zijn. De gemeente Merchtem zal besparen op zijn stroomfactuur, de coöperanten ontvangen waarschijnlijk een mooi dividend, en ook het klimaat zal er wel bij varen.

Contactpersoon Denderstroom: Jo Stulens – jo@denderstroom.be 

Contactpersoon gemeente Merchtem: dienst omgeving – omgeving@merchtem.be

Gepubliceerd op donderdag 17 december 2020
Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
Nieuwstraat 11785 Merchtem
Tel. tel.
052 38 12 04
e-mail
Vandaag open van 8u tot 12u
Morgen open van 8u tot 12u

We werken verder achter gesloten deuren, maak hier je afspraak

Deel deze pagina