Twee nieuwe afvalzakken, één duurzame toekomst!

Binnenkort verschijnt er een nieuwe kleur in uw straatbeeld! Vanaf 2021 kan u in Merchtem namelijk een nieuwe zwarte restafvalzak buiten zetten. Tegelijk wordt de blauwe PMD-zak uitgebreid.

Vanaf 2021 sorteert u écht op uw maat

Vanaf 1 januari 2021 zal er één uniforme huisvuilzak worden ingevoerd voor alle gemeenten die aangesloten zijn bij de afvalintercommunale Intradura. Dat wil zeggen dat onze bruine/zwarte zak vervangen zal worden door een nieuw exemplaar. De bestaande restafvalzakken zijn nog bruikbaar tot 1 juli 2021. Opgelet: deze kunnen niet worden omgeruild!

De verplichte invoering van deze nieuwe zak zal gepaard gaan met een prijsstijging. De nieuwe zakken zullen een inhoud hebben van 60 liter (€2/zak), 30 liter (€1/zak) en 15 liter (€0,50/zak). Een rol heeft 10 afvalzakken. Om deze prijsstijging te compenseren, maakt de gemeente Merchtem de GFT-zakken gratis!

Minder (rest)afval kán

Momenteel zit er nog te veel GFT-afval in onze restafvalzak. De Vlaamse overheid verplicht ons om ons restafval tegen 2022 te verminderen. Ongeveer de helft van de gemiddelde restafvalzak bestaat uit GFT (groente-, fruit- en tuinafval), waardoor er veel composteerbare materialen via de dure restafvalzak naar de verbrandingsoven gaan. Daarom wordt de prijs van de restafvalzak opgetrokken en maken we de GFT-zakken gratis, met als doel nog beter te sorteren!

Gratis GFT-zakken voor elk Merchtems gezin

Het gemeentebestuur biedt ieder Merchtems gezin vanaf 2021 vijf gratis rollen GFT-zakken aan. Gebruik voor groente-, fruit- en tuinafval dus beter de gratis GFT-zak. U kan jaarlijks 5 rollen (wat neerkomt op 50 zakken) gratis afhalen aan het snelloket van campus Nieuwstraat of campus Gasthuisstraat. Let op: slechts één rol per afhaling én enkel met uw identiteitskaart, en dit vanaf maandag 4 januari tijdens de openingsuren.

Hebt u luiers of incontinentiemateriaal?

De gemeente biedt witte luierzakken aan die merkelijk goedkoper zijn dan de restafvalzak (€0,35/zak, €7,00/rol). U biedt dit afval dus best aan in de daartoe bestemde zakken. Deze zijn verkrijgbaar op beide campussen.

Uitgebreide PMD-zak

Vanaf 2021 zal eveneens de inhoud van de PMD-zak veranderen. In de huidige PMD-zak mogen enkel Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. In de nieuwe blauwe zak (€0,15/zak) komen nu alle andere plastic verpakkingen bij. Denk maar aan potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken.

Wist je dat je je oude pmd-zakken verder mag gebruiken en daarin de nieuwe sorteerregels mag toepassen? Bij de blauwe zak verandert de zak niet zo zeer maar wel wat erin mag. Je moet dus niet eerst nieuwe pmd-zakken kopen om de uitgebreide sorteerregels te mogen toepassen.

U hebt er alle baat bij om bewust te sorteren, voor het milieu én uw portemonnee. Bekijk de handige tips op www.intradura.be. U zal verbaasd zijn hoe snel de afvalberg slinkt door juist te sorteren!

Gepubliceerd op woensdag 18 november 2020
Nieuwsoverzicht
  • Nieuwe afvalzakken

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
Nieuwstraat 11785 Merchtem
Tel. tel.
052 38 12 04
e-mail
Vandaag gesloten
Morgen open van 8u tot 12u

We werken verder achter gesloten deuren, maak hier je afspraak

Deel deze pagina