Twee nieuwe afvalzakken, één duurzame toekomst!

Binnenkort verschijnt er een nieuwe kleur in uw straatbeeld! Vanaf 2021 kan u in Merchtem namelijk een nieuwe zwarte restafvalzak buiten zetten. Tegelijk wordt de blauwe PMD-zak uitgebreid.

Vanaf 2021 sorteert u écht op uw maat

Vanaf 1 januari 2021 zal er één uniforme huisvuilzak worden ingevoerd voor alle gemeenten die aangesloten zijn bij de afvalintercommunale Intradura. Dat wil zeggen dat onze bruine/zwarte zak vervangen zal worden door een nieuw exemplaar. De bestaande restafvalzakken zijn nog bruikbaar tot 1 juli 2021. Opgelet: deze kunnen niet worden omgeruild!

De verplichte invoering van deze nieuwe zak zal gepaard gaan met een prijsstijging. De nieuwe zakken zullen een inhoud hebben van 60 liter (€2/zak), 30 liter (€1/zak) en 15 liter (€0,50/zak). Een rol heeft 10 afvalzakken. Om deze prijsstijging te compenseren, maakt de gemeente Merchtem de GFT-zakken gratis!

Minder (rest)afval kán

Momenteel zit er nog te veel GFT-afval in onze restafvalzak. De Vlaamse overheid verplicht ons om ons restafval tegen 2022 te verminderen. Ongeveer de helft van de gemiddelde restafvalzak bestaat uit GFT (groente-, fruit- en tuinafval), waardoor er veel composteerbare materialen via de dure restafvalzak naar de verbrandingsoven gaan. Daarom wordt de prijs van de restafvalzak opgetrokken en maken we de GFT-zakken gratis, met als doel nog beter te sorteren!

Gratis GFT-zakken voor elk Merchtems gezin

Het gemeentebestuur biedt ieder Merchtems gezin vanaf 2021 vijf gratis rollen GFT-zakken aan. Gebruik voor groente-, fruit- en tuinafval dus beter de gratis GFT-zak. U kan jaarlijks 5 rollen (wat neerkomt op 50 zakken) gratis afhalen aan het snelloket van campus Nieuwstraat of campus Gasthuisstraat. Let op: slechts één rol per afhaling én enkel met uw identiteitskaart, en dit vanaf maandag 4 januari tijdens de openingsuren.

Hebt u luiers of incontinentiemateriaal? De gemeente biedt witte luierzakken aan die merkelijk goedkoper zijn dan de restafvalzak (€0,35/zak, €3,50/rol). U biedt dit afval dus best aan in de daartoe bestemde zakken. Deze zijn verkrijgbaar op beide campussen.

Uitgebreide PMD-zak

Vanaf 2021 zal eveneens de inhoud van de PMD-zak veranderen. In de huidige PMD-zak mogen enkel Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. In de nieuwe blauwe zak (€0,15/zak) komen nu alle andere plastic verpakkingen bij. Denk maar aan potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken.

U hebt er alle baat bij om bewust te sorteren, voor het milieu én uw portemonnee. Bekijk de handige tips op www.intradura.be. U zal verbaasd zijn hoe snel de afvalberg slinkt door juist te sorteren!

Gepubliceerd op woensdag 18 november 2020
Nieuwsoverzicht
  • Nieuwe afvalzakken

Openingsuren & contact

Omgeving

adres
Nieuwstraat 11785 Merchtem
Tel. tel.
052 38 12 04
e-mail
Vandaag open van 8u tot 12u
Morgen open van 8u tot 12u

We werken verder achter gesloten deuren, maak hier je afspraak

Deel deze pagina