Ontspannen in je eigen groene oase: bescherming tegen teken

Gepubliceerd op  maandag 15 apr 2024 om 11:11

Met de opkomst van beter weer worden onze tuinen steeds aantrekkelijker om in te vertoeven. Maar laten we niet vergeten dat onze tuinen niet alleen van ons zijn; ze zijn ook de thuisbasis van verschillende dieren, zowel welkom als onwelkom. Teken behoren tot de laatste categorie. Hoewel ze misschien niet vaak opgemerkt worden, worden bijna de helft van alle tekenbeten opgelopen in eigen tuin.

Het stimuleren van biodiversiteit in de tuin is van vitaal belang voor een gezonde omgeving. Gelukkig kunnen we nog steeds genieten van een weelderige tuin terwijl we de aantrekkelijkheid voor teken verminderen. Hier zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen:

1. Slimme Positionering: Plaats speeltoestellen zoals schommels en zandbakken weg van dichtbegroeide gebieden.

2. Grondonderhoud: Houd paden en open grasgebieden vrij van overhangende planten.

3. Grasbeheer: Maai het gras kort op veel bezochte plekken en creëer een barrière van zand, schelpen of grind om teken te ontmoedigen.

4. Plantkeuze: Kies planten die gedijen op drogere grond en weinig onderhoud vereisen.

5. Bladruiming: Ruim gevallen bladeren op om schuilplaatsen voor teken te minimaliseren.

Als tekenoverlast een probleem is, kunnen ze mogelijk worden overgedragen door gastheren zoals reeën en knaagdieren. Hier zijn enkele strategieën om dit probleem aan te pakken

1. Schuilplaatsen vermijden: Vermijd het creëren van schuilplaatsen voor knaagdieren in de buurt van veel gebruikte gebieden.

2. Voedselcontrole: Gooi geen voedselresten op de grond, omdat dit knaagdieren kan aantrekken.

3. Afrastering: Overweeg een afrastering van minstens 1,80 meter hoog als reeën regelmatig je tuin bezoeken.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan een tekenbeet nog steeds voorkomen. Het is daarom cruciaal om jezelf, je kinderen en huisdieren regelmatig te controleren. Verwijder teken correct en zoek medische hulp als symptomen van ziekte optreden na een beet. Voor meer informatie, raadpleeg www.tekenbeten.be.

Naar top