Merchtem gaat de strijd aan tegen ratten met 10 ‘slimme’ rattenvallen

Gepubliceerd op  vrijdag 17 nov 2023 om 12:39

Er zijn een aantal meldingen rond rattenoverlast in onze gemeente vastgesteld. Misschien heb jij ook al ratten waargenomen? Het gemeentebestuur van Merchtem neemt dit ernstig en zal vanaf heden een bestrijding met slimme rattenvallen uitvoeren.

Je zal de volgende maanden de SmarTraps in de straten van Merchtem aantreffen.

Hoe werkt het?

In de SmarTrap ligt lokaas, waardoor de ratten op ontdekking komen. Van zodra het systeem meerdere ratten detecteert, krijgen de medewerkers van de technische dienst een melding via de app, waarna ze de val kunnen activeren. Dit wil zeggen dat de ratten worden ondergedompeld in een speciaal ontworpen vloeistof. De ratten ondergaan een humane en kortere dood. Deze vallen zijn enkel en alleen ontworpen voor ratten, er kunnen geen andere dierensoorten in de val lopen. Om dit alles in goede banen te leiden, krijgen vijf medewerkers van de technische dienst een opleiding.

Een van de voordelen van SmarTraps ten opzichte van vergif is dat ze automatisch elke gedode rat registreren. De rattenvallen worden vanop een afstand bestuurd en hebben een ingebouwde software die zorgt voor rapporteringsopvolging. We beschikken in de toekomst dus over het aantal gedode ratten in een bepaald gebied. Ratten zijn territoriaal en leven in groepen. Van zodra er dus op een bepaalde locatie geen ratten meer in de val lopen, is de kans groot dat de hele groep uitgeroeid is.

De eerste drie vallen werden geplaatst op verschillende locaties.

Gelieve je afvalzakken extra af te sluiten, kippenvoer af te schermen en andere mogelijke voedselbronnen weg te halen. Hoe meer je helpt op te ruimen, hoe beter de resultaten zullen zijn. Wij vragen ook om deze systemen niet aan te raken en zeker niet te verplaatsen.

Het gemeentebestuur voorziet hiervoor een budget van 13.175,94 euro voor een periode van 2 jaar.

Heb je een rat gespot?

Je kan een melding doorgeven via www.merchtem.be/meldingskaart

Naar top