De voordelen van gft-afval sorteren

Gepubliceerd op  dinsdag 30 jan 2024 om 18:48

In Vlaanderen wordt er volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) jaarlijks meer dan 200.000 ton eetbaar voedsel weggegooid. Omgerekend gooien gezinnen ongeveer 369 euro aan voeding weg. Dat komt neer op zo’n 37 kilo voedsel ofwel twee tot drie winkelkarren eten dat in de vuilnisbak belandt. Dat voedsel komt dan terecht bij het restafval waarna het verbrand wordt. Daarom wordt zowel de Europese als Belgische wetgeving strenger en mag je sinds 1 januari 2024 geen gft-afval meer bij je restafval gooien. De verplichting geldt zowel voor bedrijven als voor gezinnen.

De voordelen van gft sorteren

1. Goed voor het milieu 

Tijdens de verwerking van gft-afval in de vergistingsinstallatie komt er energie/biogas vrij. Die energie wordt omgezet in groene warmte en groene energie. Per jaar kan EcoWerf 12.000 MWh groene warmte produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse warmtegebruik van 500 gezinnen. Ook wordt er jaarlijks 11.000 groene MWh elektriciteit opgewekt, wat overeenkomt met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3.000 gezinnen. Daarnaast produceert EcoWerf, na het vergistingsproces, ook nog eens jaarlijks 20.000 ton compost. Alles samen levert dit een CO2-besparing op van 5.000 ton per jaar en draagt EcoWerf zo bij aan de klimaatdoelstelling van Vlaanderen.

2. Goed voor je portemonnee

Gft-afval komt nog heel vaak bij het restafval terecht. Uit een analyse van de OVAM blijkt dat gemiddeld 40% van je restafval (20% voedselresten en 20% composteerbaar afval) nog uit gft bestaat en dus niet in de restafvalcontainer of -zak thuishoort. Daarom betaal je ook minder voor gft dan voor restafval. Maak dus je restafvalzak minder zwaar en sorteer gft-afval correct! 

Wie thuiscomposteert en dus zelf groente-, fruit- en tuinafval verwerkt, is niet verplicht om een gft-container te gebruiken.

Naar top