Dag van de Mantelzorger

Gepubliceerd op  maandag 22 apr 2024 om 10:56

Zorg jij regelmatig voor iemand met lichamelijke of geestelijke moeilijkheden? Dan ben jij een mantelzorger. Samen met verschillende partners organiseren de Eerstelijnszone AMALO en gemeente Merchtem een mantelzorgdag op zondag 23 juni. Iedereen is welkom van 10 tot 17 uur in het woonzorgcentrum Ter Stelten, ook als je geen mantelzorger (meer) bent!

Je kan interessante presentaties volgen, een babbeltje komen slaan in het mantelzorgcafé, genieten van een rolstoel/buggyvriendelijke wandeling. De bewoners van Zonnelied zetten hun deuren open en ook de dagopvang CADO van Ferm kun je een bezoekje brengen. Wil je een mantelzorger die je kent een fijne attentie bezorgen, reserveer online een bloempje en kom het zondag 23 juni afhalen. 

Programma

Voorafgaande zorgplanning

Door Inge De Hertogh van Forum Palliatieve Zorg

In deze infosessie wordt uitgelegd wat voorafgaande zorgplanning inhoudt en wat je op papier kan zetten over je toekomstige zorg. Dankzij het invullen van wilsverklaringen blijf je de eigenregie over je zorg behouden wanneer je wilsonbekwaam zou worden. We staan uitgebreid stil bij de 5verschillende wilsverklaringen. Hun toepasbaarheid en mogelijkhedenlichten we grondig toe. Nadien is er ruimte voor het stellen van vragen.

10u - 11u30 

cafetaria Ter Linde

Hoe in contact blijven met personen met dementie

Door Sophie Vermeersch van MEMO expertisecentrum Dementie

Dementie is een proces. Langzaam of sprongsgewijs verminderen demogelijkheden. Door al deze veranderingen komt de persoon met dementie in een onbekende, vreemde wereld terecht… Voor heel wat familieleden en mantelzorgers is het vaak moeilijk om hiermee om te gaan. Hoe kan je dan toch nog een goedcontact behouden met de persoon met dementie? Enkele tips.

10u - 11u30

CADO

Woningaanpassingen, hulpmiddelen en premies voor personen met een handicap

Door Diensten Maatschappelijk Werk van de Ziekenfondsen

Wil je meer info verkrijgen over praktische en financiële ondersteuning voor mensen met een handicap? Kom dan zeker naar deze infosessie die aangeboden wordt door alle dienstenmaatschappelijk werk van de mutualiteiten.

13u30 - 15u

cafetaria Ter Linde

Ademruimte voor mantelzorgers

Door Anke Verschoren van het Mantelzorgnetwerk

Staat het woord pauze niet in jouwwoordenboek? Omdat je het gevoel hebt dat je er geen tijd voor hebt? Herkenbaar voor veel mantelzorgers: er zitten gewoon niet genoeg uren in jouw dag. Toch zijn adempauzes belangrijk. Op lange termijn zorgen ze ervoor dat je het mantelzorgen vol kunt houden. Dit gratis infomoment zoomt in op het belang van pauzes en leert je hoe je signalen kunt herkennen van de nood aan pauze. We belichten verschillende copingmechanismes om met je situatie om te gaan. Een zoektocht naar een plekje voor jouw adempauze! Aansluitend zet het Dagopvangcentrum CADO van FERM de deuren open en zijn jullie er welkom met vragen of een gezellige babbel.

13u30 - 15u

CADO

Wandeling

I.s.m. De Lustige Wandelaars

Ga op pad tijdens een deugddoende en gezonde wandeling. We wandelen telkens 2 km. Wandelen is een mooie vorm van zelfzorg. De wandeling bestaat uit 2 lussen, je kan ervoor kiezen om enkel het eerste, tweede of beide delen mee te stappen. De wandeling is rolstoelvriendelijk en doorlopend tussen 10u - 17u.

Mantelzorgcafé

Doorlopend in de cafetaria van het WZC Ter Stelten. Je hebt er ook de mogelijkheid om iets te eten en te drinken.

Optreden Toosh & Eenens

15u

Terras WZC Ter Stelten

Schrijf je hier in!

Downloads

Naar top