Alert blijven voor teken: geniet zonder angst van de natuur

Gepubliceerd op  zaterdag 1 jun 2024 om 00:00

Het is heerlijk om te genieten van de natuur, of je nu een wandeling maakt in het bos, in de tuin werkt of gewoon ontspant op het gras. Maar wees op je hoede: teken liggen overal op de loer, van tuinen tot bossen, parken en zelfs duingebieden. Hoewel ze klein zijn en spinachtig van uiterlijk, kunnen teken grote problemen veroorzaken. Ze nestelen zich graag op warme plekjes van je lichaam, zoals in je oksels of knieholtes, en voeden zich daar met een bloedmaaltijd. Hierdoor kunnen ze ziektekiemen overdragen, waaronder de beruchte bacterie van de ziekte van Lyme.

Het is essentieel om jezelf grondig te controleren na elk verblijf in de natuur. Als je een teek ontdekt, verwijder deze dan snel en correct, bij voorkeur met een tekenverwijderaar, zonder te knijpen.

Houd vervolgens gedurende een maand nauwlettend je gezondheid in de gaten. Het verschijnen van een rode kring op de beetplaats of het optreden van griepachtige symptomen zijn waarschuwingssignalen waarop je moet letten. Aarzel niet om je huisarts te raadplegen en te vermelden dat je een tekenbeet hebt gehad.

Een vroegtijdige diagnose en juiste behandeling van de ziekte van Lyme kunnen een snel herstel bevorderen, met minimale impact op je verdere leven. Maar indien onbehandeld, kan deze bacterie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam en langdurige complicaties veroorzaken. Voor meer informatie en advies, bezoek www.tekenbeten.be.

Naar top