Verschillende inwoners van Merchtem centrum hebben in de week van 9 december 2024 een aanslagbiljet ontvangen voor het betalen van een planbatenheffing. Dit is het gevolg van de goedkeuring van het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) Merchtem centrum deelgebied 1 en deelgebied 2.
Op 28 november 2022 en 19 juni 2023 zijn deze nieuwe RUP’s definitief vastgesteld. Een RUP is een plan dat een bodembestemming van een bepaald gebied vaststelt, dit bepaalt hoe een gebied zal ingericht en beheerd worden. Bij verschillende percelen is de bodembestemming met het RUP volledig ingekleurd als woonzone, wat voordien niet het geval was.
Een voorbeeld: De tuinen achter de woningen van Koning Albertstraat waren in het oude BPA nr. 4 ingekleurd als zone voor nijverheidsgronden. Bij het nieuw RUP zijn deze zones geschrapt en ingekleurd als zone voor woonstraten. Volgens de wetgeving wordt de grond hierdoor meer waard, maar in de praktijk betekent deze nieuwe bestemming niet altijd dat er ook effectief meer bouwmogelijkheden gecreëerd worden. Als dit het geval is kan je een vrijstelling van de belasting aanvragen.
Wat is een planbatenheffing?
De planbatenheffing is een eenmalige Vlaamse belasting op de meerwaarde die een perceel krijgt door een bestemmingswijziging naar aanleiding van een RUP. Door de bestemmingswijziging kan het perceel een potentiële meerwaarde krijgen, in dat geval is een planbaten verschuldigd.
Wanneer moet je betalen?
Nadat een RUP in werking treedt, verstuurt de Vlaams Belastingdienst een aanslagbiljet. Je moet de heffing meestal niet onmiddellijk betalen, dit moet pas wanneer de meerwaarde gerealiseerd wordt, als er zich een ‘startfeit’ voordoet. Een startfeit (bij verkoop van de grond of bij het verkrijgen van een vergunning) is het moment waarop de meerwaarde gerealiseerd wordt. Aangezien een startfeit zich pas jaren later kan voordoen, moet je de planbatenheffing niet onmiddellijk betalen. Indien je onmiddellijk betaalt, kan je echter wel een korting van 15% krijgen.
Vrijstellingen
In bepaalde gevallen is er geen planbatenheffing verschuldigd omdat er geen sprake is van een meerwaarde die door de bestemmingswijziging gecreëerd wordt, of omdat die meerwaarde heel klein is. Lees hier meer over via Vrijstelling van de planbatenheffing als er geen bijkomende vergunningsmogelijkheden zijn.
Indien je van mening bent dat de bestemmingswijziging geen meerwaarde heeft opgeleverd, kan je een vrijstelling aanvragen binnen de drie maanden nadat je het aanslagbiljet ontvangen hebt. In het geval van RUP Merchtem centrum zal dit bij veel inwoners effectief het geval zijn. Een bezwaarschrift dien je schriftelijk en ondertekend in, gericht naar de Vlaamse belastingdienst – Vaartstraat 16, 9300 Aalst.
Het bezwaarschrift moet gemotiveerd zijn, er dient duidelijk aangehaald te worden dat de vergunningsmogelijkheden op het getroffen stuk grond niet groter geworden zijn en er dienen bewijsdocumenten meegestuurd te worden die dit aantonen. Vermeld zeker ook de aard van de belasting en het kohierartikel, dit staat vermeld op de brief die je ontvangen hebt.
Vragen?
Je kan contact opnemen met de dienst omgeving via omgeving@merchtem.be, via 052 38 11 97 of langskomen op de dienst tijdens de openingsuren. Onze collega’s kunnen je de oude voorschriften van het BPA en de nieuwe voorschriften van het RUP bezorgen, zodat u dit mee kan sturen met een eventueel bezwaarschrift.
Downloads
- Deelgebied 15,9 Mb pdf
- Deelgebied 26 Mb pdf