naar top

Kids-ID

Maak een afspraak

De Kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen jonger onder de 12 jaar:

 • Kids-ID bevat alle identiteitsgegevens van jouw kind én zijn of haar foto.
 • Ook de namen van de ouders staan erop.
 • De gegevens zijn zichtbaar op de kaart en zijn ook opgeslagen op een elektronische chip.

De Kids-ID is niet verplicht in België, maar wel voor reizen naar het buitenland. De kaart is:

 • geldig in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten, op voorwaarde dat het kind vergezeld is van een ouder met een geldige identiteitskaart
 • verplicht in alle landen waar geen reispas verplicht is, dus waar u als volwassene ook gewoon met uw identiteitskaart naartoe kan, zonder dat u een paspoort nodig hebt.

Informeer steeds bij uw touroperator of vliegtuigmaatschappij of een kids-ID voor de gevraagde bestemming wordt aanvaard. Deel zeker mee als de kinderen niet samen met de ouders op reis gaan. Ook al blijft de kids-ID geldig tot de vervaldatum, kan je steeds op eigen verzoek vanaf 12 jaar een identiteitskaart aanvragen.

De Kids-ID is bovendien heel wat meer dan alleen een identiteitsbewijs en reisdocument. Dankzij de dienst Hallo Ouders biedt de kaart kinderen een extra bescherming in noodgevallen. Hallo Ouders maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren...) wanneer het kind in moeilijkheden verkeert.

Kinderen vanaf zes jaar kunnen de kaart ook gebruiken om veilig te surfen en te chatten op het internet:

 • Vanaf zes jaar krijgen kinderen een PIN-code. Zo kunnen ze zich online identificeren met hun Kids-ID.
 • Diverse beveiligingselementen maken de kaart moeilijk vervalsbaar.
 • Het document bevat geen handtekeningscertificaat omdat kinderen onder de 12 jaar geen documenten mogen tekenen.

In de toekomst kan de kaart ook gebruikt worden als bibliotheekpas, als zwembadabonnement, bij de inschrijving op school of als lidkaart van de sportclub. Kids-ID is het resultaat van een samenwerking tussen Child Focus, FOD Binnenlandse Zaken, Fedict en het Rijksregister.

Geldigheidsduur

Een Kids-ID is altijd drie jaar geldig. De Kids-ID blijft geldig tot de vervaldag ook al is jouw kind ondertussen 12 jaar geworden.

De Kids-ID moet ook niet vervangen worden wanneer het kind verhuist. Het adres staat enkel op de chip vermeld en kan dus worden aangepast door de gemeente waarnaar het kind zal verhuizen.

Voorwaarden

Als u een Kids-ID wilt aanvragen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 • je moet het ouderlijk gezag hebben over het kind
 • je moet samen met het kind de Kids-ID aanvragen.

Hoe aanvragen

De aanvraag gebeurt op initiatief van de ouders en is enkel verplicht als je met uw kind naar het buitenland gaat. Je vraagt de Kids-ID aan bij het gemeentebestuur waar het kind is ingeschreven. Het kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn.

Wanneer je de Kids-ID aangevraagd hebt, krijg je volgende codes toegestuurd per post:

 • een PUK-code om de kaart te activeren
 • een PIN-code om de kaart te gebruiken voor elektronische toepassingen
 • een code ‘contact ouders’ om het cascadesysteem ‘Hallo Ouders’ te activeren.

Je neemt de codes mee bij het afhalen van de Kids-ID. Voor het afhalen van de kids-ID moet het kind niet aanwezig zijn.

Aanmaaktermijn

Het aanmaken van de Kids-ID duurt 3 tot 4 weken. In drukke periodes kan de productietijd oplopen. Vraag de Kids-ID dus tijdig aan, best een maand voor je op reis vertrekt.

Wie te laat aanvraagt, kan nog rekenen op een spoedprocedure, maar de kosten voor die procedure liggen dan wel een stuk hoger. Neem voor de spoedprocedure zo snel mogelijk contact op met uw gemeente.

Belgische kinderen in het buitenland

Sinds 1 oktober 2015 kunnen Belgische kinderen jonger dan 12 jaar die in het buitenland wonen een Kids-ID krijgen bij de Belgische consulaire beroepspost waar ze zijn ingeschreven.

Wat meebrengen

Bij de aanvraag van een Kids-ID moet een ouder zich samen met het kind aanbieden en moet u het volgende meenemen:

 • de elektronische identiteitskaart (eID) van de ouder die de Kids-ID aanvraagt en de kids-ID van het kind (indien het kind er reeds één heeft)
 • eventueel een volmachtformulier als de aanvrager niet de ouder of voogd is
 • een recente, scherpe pasfoto van het kind in kleur, met witte achtergrond.

Bij het afhalen van de kids-ID (<12 jaar) moet het kind niet aanwezig zijn, enkel de ouder die het ouderlijk gezag heeft. Voor een kids-ID zijn geen vingerafdrukken nodig.

Kostprijs

Voor Belgen: 8,30 euro

Bij verlies van jouw PIN- of PUK-code, kan je een nieuwe code aanvragen. Kostprijs is 5 euro. 

Spoedprocedure: indien je voor 15 uur een aanvraag doet, kan u 1 dag nadien de Kids-ID afhalen in het gemeentehuis na 14 uur. Kostprijs is 103,00 euro.

Dringende spoedprocedure met afhaling in Brussel: indien u voor 15 uur een aanvraag doet, kan je de dag nadien de Kids-ID afhalen bij de FOD Binnenlandse zaken (Park Atrium, Koloniënstraat 11, 1000 Brussel), zelfs op zaterdagvoormiddag. Kostprijs is 134,10 euro.

Voor niet-Belgen: 1,60 euro. De invoering van de elektronische kinderidentiteitskaart voor niet-Belgen gebeurt op een later tijdstip. Er wordt momenteel nog steeds een kartonnen identiteitskaartje afgeleverd. Het kartonnen kaartje wordt onmiddellijk opgemaakt).

Openingsuren & contact

Burgerzaken - enkel op afspraak!

adres
Gasthuisstraat 171785 Merchtem
Tel. tel.
052 38 18 20
e-mail
Vandaag open van 8u tot 12u en 13u30 tot 20u
Morgen open van 8u tot 12u

De dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak. Maak online een afspraak via afspraken.merchtem.be of telefonisch op het nummer 052 38 11 70.

Deel deze pagina