naar top

Basiscursus: Natuurbeheer (Opwijk-Merchtem) - Volzet

Was je helaas te laat om in te schrijven? Schrijf je in op deze wachtlijst . Komt er een plaats vrij, dan nemen we contact met je op. Of je nu je handen uit de mouwen wil steken als vrijwilliger bij het natuurbeheer in natuurgebieden, of gewoon meer wil weten over natuurbeheer, deze basiscursus geeft je er meer inzicht in. Je leert over de samenhang tussen de soorten fauna en flora, d...

Wanneer

 • do 03 februari 22
  van 0u

Prijs

� 90,00

Waar

naam
August De Boeckhuis
adres
Reedijk 11785 Merchtem

Info

Was je helaas te laat om in te schrijven? Schrijf je in op deze wachtlijst. Komt er een plaats vrij, dan nemen we contact met je op.

Of je nu je handen uit de mouwen wil steken als vrijwilliger bij het natuurbeheer in natuurgebieden, of gewoon meer wil weten over natuurbeheer, deze basiscursus geeft je er meer inzicht in. Je leert over de samenhang tussen de soorten fauna en flora, de biotopen in een natuurgebied én hoe je dit kan ondersteunen met een goed beheer in 10 lessen.

De cursus bestaat uit 7 theoretische lessen over geologie, hydrologie, landschapshistoriek, biotopen en soorten, en het beheer hiervan. In de lessen wordt ook de communicatie over beheerwerken en de werking van Natuurpunt besproken. Daarnaast zijn er 3 terreinbezoeken in lokale natuurgebieden die gegidst worden door lokale terreinkenners.

Hoe ziet een 'natuurlijk' bos eruit? Op welke tijdstippen wordt er het best gemaaid? Waarom is de bodem zo belangrijk? Hoe wordt een beheerplan gemaakt? Hoe zie je het verschil tussen begrazing door paarden en begrazing door koeien? Hoe kan je rekening houden met insecten of andere diersoorten bij het beheer? Het zijn allemaal vragen die aan bod komen in deze cursus.

De basiscursus natuurbeheer wil geïnteresseerden er ook toe aanzetten mee gebieden te beheren en over de doelstellingen na te denken. Ook jij kan meehelpen aan het natuurbeheer van Natuurpunt.

Voor deze basiscursus natuurbeheer heb je geen specifieke voorkennis nodig. Iedereen met interesse in natuur die graag wil bijleren over natuurbeheer is van harte welkom!

Programma

Data theorielessen (19u30-22u15):

 • donderdag 10 februari 2022
 • donderdag 17 februari 2022
 • donderdag 24 februari 2022
 • donderdag 10 maart 2022
 • donderdag 17 maart 2022
 • donderdag 24 maart 2022
 • donderdag 31 maart 2022

Data en plaatsen excursies (donderdagavond):

 • donderdag 21 april 2022: Asse - brongebied van de Puttenbeek langs de rand van het Kravaalbos
 • donderdag 28 april 2022: Merchtem - de Paddebroeken
 • donderdag 5 mei 2022: Opwijk - de Putten

Prijs

Voor deze cursus zijn verschillende tarieven van toepassing:

 • Steuntarief: met een paar extra euro maak je onze activiteiten betaalbaar voor iedereen - 120 euro
 • Standaardtarief: dekt de kosten van je cursus - 105 euro
 • Ledentarief: als lid van Natuurpunt en/of het Open Netwerk kan je genieten van een korting - 90 euro
 • Sociaal tarief: voor wie het wat minder breed heeft - 50 euro

* Twijfel je of je in aanmerking komt of heb je vragen? Bekijk onze Algemene Voorwaarden of neem contact op met de organisator van je cursus

Online inschrijven en betalen

Voor deze activiteit kan je online inschrijven en betalen via creditkaart, bancontact en overschrijving. Vermeld bij een overschrijving altijd het unieke betalingskenmerk (dat je per mail ontvangt) als gestructureerde mededeling bij je betaling.

Na je inschrijving en nadat je betaling gekoppeld is, ontvang je een mailbevestiging. Mocht je binnen een paar minuten na je inschrijving geen mail ontvangen hebben, controleer dan of de mail tussen je SPAM zit en neem anders contact op met de contactpersoon hieronder. In deze mail vind je ook de link naar het digitaal leerplatform van deze cursus. Het leerplatform wordt actief bij de start van de cursus.

Partners

Natuurpunt CVN organiseert deze cursus in samenwerking met Natuurpunt IJsvogel-Opwijk en Natuurpunt Merchtem.

Deze opleiding wordt gepromoot met de financiële steun van het LIFE programma van de EU in het kader van het LIFE BNIP project.

 

Alle activiteiten