naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Doe het zonder pesticiden

Sinds kort heeft de Vlaamse regering beslist dat het gebruik van de onkruidverdelger glyfosaat door particulieren verboden is.

Wat houdt het verbod in?

Op terreinen gebruikt door particulieren mogen geen glyfosaathoudende pesticiden meer toegepast worden door amateurgebruikers. Professionele gebruikers mogen dit nog wel. De particulier mag al sinds 1 januari 2015 geen pesticiden (alle soorten) meer gebruiken op het trottoir en op de bermen.

Tuinieren zonder pesticiden

Ondanks een verbod op het gebruik van glyfosaat kan u problemen met onkruid voorkomen door een aantal vuistregels te volgen:

1. Niet elke plant is onkruid

Door de natuur hier en daar zijn gang te laten gaan in (een deeltje van) uw tuin, helpt u bijen en andere nuttige insecten. Zo trekt u ook natuurlijke vijanden aan voor bijvoorbeeld bladluizen of slakken.

2. Verhard zo weinig mogelijk

Met een goed ontwerp voor de (her)aanleg van uw tuin legt u de basis voor een gemakkelijk onderhoud.

3. Plant de juiste plant op de juiste plaats

Als u planten kiest die goed zullen gedijen op de plek waar u ze wil planten (zon/schaduw, voedselrijk/voedselarm, droog/vochtig, …), hebt u minder problemen met ziektes en plagen en uw planten groeien beter en voller. Plant bodembedekkers aan of werk met boomschors om open bodem te vermijden.

4. Gebruik alternatieven

Veeg en borstel regelmatig op oprit of terras zodat er zich geen organisch materiaal kan ophopen. Branden werkt ook goed als er al (kiem)plantjes staan

Gepubliceerd op woensdag 16 augustus 2017
Nieuwsoverzicht
  • Onkruiddag

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Nieuwstraat 11785 Merchtem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
052 381196
Fax fax
052 374155
e-mail
Vandaag open van 8u tot 12u
Morgen gesloten

Op zaterdag enkel burgerzaken (8u30 - 11u30)

Lees meer artikels over

Deel deze pagina