naar top

Ophokplicht voor pluimvee

Heeft u thuis kippen, loopvogels of ander pluimvee? Zorg er dan voor dat ze vanaf 2 februari 2017 opgehokt of met netten afgeschermd zijn, om zo alle contact met wilde vogels te vermijden. Dit is een voorzorgsmaatregel van de overheid die geldt voor het Belgische grondgebied wegens de vaststelling van het vogelgriepvirus bij een hobbykweker in Lebbeke.

U kan uw dieren afschermen door ze op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Daarnaast is het ook mogelijk om de dieren buiten te houden, op voorwaarde dat hun terrein of een deel van het terrein zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten afgesloten wordt van wilde vogels. De mazen van het gaas of het net mogen ten hoogste 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden.

Belangrijk is ook dat u uw pluimvee geen oppervlaktewater of regenwater geeft waartoe wilde vogels toegang hebben. Daarnaast moet u uw dieren binnen voederen.

Bovendien zijn alle markten en verzamelingen van pluimvee en andere vogels tijdelijk verboden, om eventuele besmettingen met vogelgriep in de hobbysector geen kans op verspreiding te geven. Onder verzamelingen worden alle evenementen of activiteiten verstaan waarbij vogels van verschillende origine op een zelfde plaats worden samengebracht.

Er is geen enkel risico voor consumenten. U kan vlees en eieren van pluimvee in alle veiligheid eten.

Meer informatie op http://www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/vogelgriep/.

Gepubliceerd op donderdag 02 februari 2017
Nieuwsoverzicht
  • Kippen

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Nieuwstraat 11785 Merchtem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
052 381196
Fax fax
052 374155
e-mail
Vandaag gesloten
Morgen gesloten

Op zaterdag enkel burgerzaken (8u30 - 11u30)

Lees meer artikels over

Deel deze pagina